Block stack error "API server not running


#1

Hello
I use console. I run command “blockstack api start” and get
{
“status”: true
}

but when after this I use command blockstack register .id and get
{
“error”: “API server not running. Please start it with blockstack api start.”
}
Where my problem. What I do wrong?


#2

Hi Andriy,

Let me see if I can help figure out what’s going on.

What platform are you on?
Can you run the register command again with the --debug flag, so like blockstack register example.id --debug, and post the output?


#3

This same thing has happened to me when I try to register a name. I get this error with --debug

[2017-06-08 14:08:56,522] [DEBUG] [spv:103] (6943.140736106279872) Using mainnet
[2017-06-08 14:08:56,659] [DEBUG] [client:86] (6943.140736106279872) Connect to node.blockstack.org:6264
[2017-06-08 14:08:56,806] [DEBUG] [client:120] (6943.140736106279872) Loaded storage driver “disk”
[2017-06-08 14:08:56,808] [DEBUG] [client:120] (6943.140736106279872) Loaded storage driver “s3”
[2017-06-08 14:08:56,809] [DEBUG] [client:120] (6943.140736106279872) Loaded storage driver “blockstack_resolver”
[2017-06-08 14:08:56,810] [DEBUG] [client:120] (6943.140736106279872) Loaded storage driver “blockstack_server”
[2017-06-08 14:08:56,811] [DEBUG] [client:120] (6943.140736106279872) Loaded storage driver “http”
[2017-06-08 14:08:56,811] [DEBUG] [client:120] (6943.140736106279872) Loaded storage driver “dht”
[2017-06-08 14:08:56,811] [DEBUG] [rpc:3862] (6943.140736106279872) No PID file /Users/nettijoe/.blockstack/api_endpoint.pid

I don’t know why there is not a PID file nor do I know what that is.

Thanks


#4

You’ll need to start a blockstack api service before registering a name from the command line (the registration process takes several hours as it is putting multiple transactions on the blockchain, so the api service handles that in the background).

Try:

$ blockstack api start

you may need to setup your node’s wallet first with:

$ blockstack setup_wallet

This process is a bit easier from the browser (https://github.com/blockstack/blockstack-browser/releases)


#5

Hi Aaron, I just decided to reinstall it and it started working because blockstack api start never worked and I already created a wallet.

Thanks


#6

Hi aaron
see whot I have
tootsi3@vps-244149-4051:~$ blockstack api start --debug
Re-exec /usr/local/bin/blockstack with [’/usr/local/bin/blockstack’, ‘api’, ‘start’]
[2017-06-13 08:37:45,746] [DEBUG] [spv:103] (23475.140539156657920) Using mainnet
[2017-06-13 08:37:45,817] [DEBUG] [client:86] (23475.140539156657920) Connect to node.blockstack.org:6264
[2017-06-13 08:37:45,831] [DEBUG] [client:120] (23475.140539156657920) Loaded storage driver “disk”
[2017-06-13 08:37:45,831] [DEBUG] [client:120] (23475.140539156657920) Loaded storage driver “blockstack_resolver”
[2017-06-13 08:37:45,832] [DEBUG] [client:120] (23475.140539156657920) Loaded storage driver “blockstack_server”
[2017-06-13 08:37:45,832] [DEBUG] [client:120] (23475.140539156657920) Loaded storage driver “http”
[2017-06-13 08:37:45,832] [DEBUG] [client:120] (23475.140539156657920) Loaded storage driver "dht"
Enter wallet password:
{
“status”: true
}
tootsi3@vps-244149-4051:~$ blockstack register example.id --debug
Re-exec /usr/local/bin/blockstack with [’/usr/local/bin/blockstack’, ‘register’, ‘example.id’]
[2017-06-13 08:38:13,374] [DEBUG] [spv:103] (23497.140427934217984) Using mainnet
[2017-06-13 08:38:13,444] [DEBUG] [client:86] (23497.140427934217984) Connect to node.blockstack.org:6264
[2017-06-13 08:38:13,458] [DEBUG] [client:120] (23497.140427934217984) Loaded storage driver “disk”
[2017-06-13 08:38:13,458] [DEBUG] [client:120] (23497.140427934217984) Loaded storage driver “blockstack_resolver”
[2017-06-13 08:38:13,458] [DEBUG] [client:120] (23497.140427934217984) Loaded storage driver “blockstack_server”
[2017-06-13 08:38:13,459] [DEBUG] [client:120] (23497.140427934217984) Loaded storage driver “http”
[2017-06-13 08:38:13,459] [DEBUG] [client:120] (23497.140427934217984) Loaded storage driver “dht”
[2017-06-13 08:38:13,459] [DEBUG] [rpc:3862] (23497.140427934217984) No PID file /home/tootsi3/.blockstack/api_endpoint.pid
{
“error”: “API server not running. Please start it with blockstack api start.”
}


#7

Sorry you’re having problems Andriy.

Blockstack’s API endpoint should create a logfile in

~/.blockstack/api_endpoint.log

Any chance that you can upload that somewhere and link it? That would help in diagnosing API problems.